Ny trend: samiske møteplasser

Så har Tromsø kommune endelig tatt seg turen til Karasjok for å besøke Sametinget. Det hele er en del av deres sjarmørarbeid mot alle de sinte samene i Tromsø by. På turen har de blitt enig om flere punkter som visstnok skal ivareta samisk språk og kultur i Tromsø.

Et av disse punktene er en «samisk møteplass» i byen. Nå har jeg bodd i Tromsø veldig lenge (lengre enn jeg kanskje har hatt lyst til), og regner meg kanskje som en av disse samene som møteplassen er ment for.

Men du, hva er egentlig en samisk møteplass? Og behøver vi det i Tromsø?

Ikke misforstå, jeg er veldig gla for at de tar initiativ til å styrke samisk språk og kultur i Tromsø. Men i alle de årene jeg har bodd i Tromsø, har jeg aldri følt et behov for en samisk møteplass. Jeg møter samer overalt. Jeg går på samiske konserter og kan delta på samisk kafé om jeg ønsker det.

Jeg ser at både ordfører Hjort og byråd Eilertsen mener dette er noe Tromsø burde ha. Det har liksom blitt en trend i byene, «Vi må ha en møteplass for samene!». I Oslo jobber de for en møteplass, men Oslo kan vanskelig sammenlignes med Tromsø. Ikke bare i størrelse, men også det at Tromsø faktisk er en samisk by – i Sápmi!

Det jeg vil vite mer om er hva en slik «møteplass» egentlig skal inneholde. Vil en møteplass gjøre det enklere for samiske elever i Tromsø? Vil det synliggjøre samisk språk? Vil det kunne skape mer åpenhet? Vil det hjelpe de samiske organisasjonene i Tromsø? Jeg føler vi behøver noe mer enn en plass vi kan drikke kaffe sammen.

Jeg venter i spenning!

Reklame

3 tanker om “Ny trend: samiske møteplasser

  1. rodmyr sier:

    Du er jo heldig som allerede har et miljø, og samer du kjenner. Men hva med de som flytter til Tromsø, og ønsker å ha kontakt med det samiske miljøet, men ikke kjenner noen?

    • susanneamalie sier:

      Jo, det er såklart et poeng. Samtidig mener jeg at det allerede finnes møteplasser i Tromsø – bare man er villig til å søke dem opp. Det finnes et samisk språksenter i Tromsø kommune, samisk uke, samisk kafé hver lørdag, det finnes en samisk studentforening og foreldrenettverk. Jeg synes det er viktig å bygge videre på det vi allerede har. Derfor er jeg spent på hva Tromsø kommune tenker når de snakker om møteplass. Et samisk hus hadde vært fantastisk!

  2. […] Promotion of your TikTok account should be organized in accordance with the specified rules. The number of followers plays a big role in earning money on commercials. Therefore, it is better to follow our tips and develop your account.how to make tik tok video fast […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: