Bryllupskofte anno 2012?

Som en hver vordende brud har antrekket mitt i anledning bryllupsdagen blitt noe jeg tenker mye på. Ikke bare skal alt være nytt, men hvordan skal egentlig en bryllupskofte fra Sør-Troms/Ofoten se ut? Jeg har rett og slett ingen aning.

Jeg er av typen som ikke liker mye sølv og glitter, derfor utgår enorme søljer og glitter med høye knespark. Men hva skiller egentlig da bryllupskofta fra en helt vanlig kofte? Hva skal jeg gjøre for at jeg skal skille meg ut – det er da jeg som skal være bruden?

Selv om vi har hatt sterke koftetradisjoner i bygda mi, så vet jeg ikke om så mange som har giftet seg i nyere tid i vår kofte – det vil si kvinner. De fleste jeg har snakket med foreslår ekstra søljer, blondekanter, hvit kofte og silke. Tidligere har jeg trodd at vi ofte la inn en ekstra grønn kant når kofta skulle være fin, det gjorde mange på 90-tallet til konfirmasjonen. Da var det også mange som gikk for hvite kofter. Men nå for tiden ser jeg ekstra kanter på våre kofter til stadighet, og det har liksom blitt til noe helt vanlig.

Som alltid har jeg bladd opp i min lille koftebibel, «Samisk koftebruk i Ofoten og Sør-Troms» som er skrevet av Ardis Ronte Eriksen, Elrun Ronte Eriksen og Torbjørg Inga på midten av 80-tallet. Etter å ha finlest boka har jeg funnet ut at jeg må kanskje skape min egen tradisjon. Mikse litt, kanskje gå litt over mine egne grenser for hva jeg mener er passende størrelse på søljer, og ikke minst eBay-sjal!

Stoff er bestilt, så nå må vi bare lage nytt mønster.

 

Reklame

5 tanker om “Bryllupskofte anno 2012?

 1. Æ trur nok du må ha på litt ekstra sølv på bryllupsdagen. Det e et bilde av en brud i Áillohaš sin bok Beaivi, áhčážan, som æ syns å huske e fra dokkers område, og ho har ekstra sølv på seg. Og så gleder æ meg til å se kordan farge du har, og kas sjal, ja og alt!

 2. SK Gaski sier:

  Æ tror et fint søljetriks e å ha en viss størrelse, men med mye luft – æ e muligens skrekkelig inhabil, siden det e sånn sølja mi e, men så lenge du ikke går for en massiv sølvplate vil det jo ikke se så svært ut. Og sånn ellers kommer du sikkert til å være strålanes vakker uansett, til og med om du hadde gått for bare superundertøy – æ har trua!

 3. susanneamalie sier:

  Må sjekke ut Áillohaš! Har i det minste funnet ut at det e vanlig me kvitt sjal når vi gifte oss. Det e jo åsså logisk, sia det e det de har i Tysfjord.

  Sølja æ ska ha e 7 cm. E det stort nok? 😉

 4. Elisabeth sier:

  Åååå du blir så fin! Skal du sy den sjøl?

  • susanneamalie sier:

   Sikkert hjelpe til. Men æ håpe nån litt meir kyndige kan ta sæ av syinga. Det e sånn stoff som e litt vanskelig å sy. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: