Min Samisk Smerte

Kan du føle den samiske smerten? Jeg føler på den samiske smerten ganske ofte.

Nå snakker jeg ikke om den smerten som er kommet frem i kjølvannet av det noe lite gjennomtenkte uttalelsen til Aud Martinsen fra FrP, men heller den samiske smerten min vennegjeng ofte refererer til. Jeg har mine mistanker om at det er en noe annen smerte enn den Geir-Tommy Pedersen snakker om…

For å forstå den samiske smerten, må man først forstå mantraet i den samiske smerten:

Det er til enhver tid viktig å støtte opp om det samiske

Jeg er litt usikker om det egentlig er lov å snakke om denne typen samiske smerte (eller unngå å bli misforstått), men la oss gjøre et forsøk. La oss lage en liste!

 • å måtte kjøpe dårlige, samiske CDer for å støtte
 • å måtte ta på seg kofta, når man egentlig ikke gidder, for å vise at også det samiske er tilstede
 • å til enhver tid være det samiske alibiet
 • å skulle snakke om samisk identitet i det uendelige
 • å smerte seg gjennom utallige samiske konserter, teater, utstillinger o.l for å støtte
 • å arrangere samisk festival kan til tider være meget smerte
 • (og ikke minst) å skulle blogge om samiske saker kan også være relativt smertefullt

Så er det noen som presser meg til å gjøre alt dette? Nei, men det er også noe av det viktigste med den samiske smerten. Man vet at man gjør alt dette helt frivillig, selv om det vil påføre deg psykisk smerte.

Essensen av den samiske smerte er i bunn og grunn selve begrepet. Forstå det den som kan.

6 tanker om “Min Samisk Smerte

 1. Marina sier:

  Alltså. det hör ju till att dra ner på standarden på en del saker(musik, tv, radio speciellt) när man bor i Sápmi, men man vänjer ju sig. Intressant inlägg i vart fall.

 2. Ardis sier:

  Æ kalle det for å være hverdagssame, snakker ikke om smerte, men kaller det du beskriver for den samiske byrden. Derunder finner man også ansvaret for å motsi, argumentere, forklare og greie ut ved alle anledninger i hverdagen. Faktisk også prøve å forklare hvorfor enkelte samer bruker sin samiskhet til å motarbeide det samiske.
  Men den samiske gleden er så mye større enn den samiske byrden.

 3. Emmargret sier:

  Tantardis: æ e så enig med dæ! Samtidig e æ enig med Susanne om den samiske smærte… Vi referere tel den tel stadighet, men den e liksom ikkje det samme hele tia… Den e diffus…

 4. susanneamalie sier:

  Jeg ser ikke på det samiske som en byrde, og mener ikke å si at «den samiske smerte» er en byrde. Det er mer et paradoks, og som Emmargret sier, er det ganske diffust.

  Som Marina også skriver, så venner man seg til det. Men det betyr ikke at det kan oppleves som ganske smerte å gå på teater, utstillinger eller lese samiske nyheter.

 5. Helena sier:

  Fast man kan faktiskt ditcha dålig musik, konserter och teatrar.. Ahh, så skönt..:)

  Däremot bekymmersrynkan som uppkommer när man tänker allt för mycket på historien och gör egna teorier på nationalstaterna systematiska förintelse av den samiska kulturen.. Och när man ser det man älskar mest försvinna framför ögonen på en.. Den rynkan är i pannan svår att få bort. Ibland kommer jag p mig själv med den när jag ska sova.. Så det gäller att inte tänka och koppla bort känslorna, bara så inte bekymmersrynkan sätter sig på hjärtat.. Det är min samiska smärta..
  Dessutom gäller det att fokusera på den samiska glädjen ja! För den kan vara så stor och överväldigande ibland! Den gör allting värt!:)

 6. […] som ikke e skrevet av mæsjøl (ærlighet e en dyd! …?) – e Susanne Amalie sitt om den samiske smerten, fordi ho har så rett. Det har hendt at æ har tenkt – eller til og med sagt – at […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: