Samiske rettigheter er ikke en privat affære

For en uke siden kunne en smilende Sametingspresident, Egil Olli, stolt vise frem et historisk dokument. Sametinget og mineralselskapet Nussir ASA tar hverandre i hendene og signerer en felles intensjonsavtale, med konstruktive løsninger som mål for fremtidig gruvedrift i Kvalsund.

Etter norsk lovgivning behøver ingen mineralselskap inngå en slik avtale med Sametinget, men Nussir ASA vil skape et godt naboforhold basert på gjensidig respekt og forståelse for hverandre. Selskapet er nærmest som en helgen å regne. Et privat selskap som tar ansvar, som tar urfolksrettigheter på alvor. Men er det kun solskinn?

Skal samiske rettigheter være tuftet på slump og en og annen barmhjertig samaritan?

Det fremstår som et problem når samiske rettigheter er avhengig av private selskapers interesser, det gjør samiske rettigheter til en privat affære.

Ikke bare skaper Nussir ASA et bilde av et godt naboforhold, men en slik intensjonsavtale er også god merkevarebygging for selskapet. Flere og flere selskaper bruker Corporate Social Responsibility aktivt i sin merkevarebygging. Selskaper velger å engasjere seg i sosiale spørsmål, men hvor demokratisk er det i lengden for det samiske samfunnet?

Er det private selskaper som skal legge premissene for samiske rettigheter? Skal penger gi sosial makt?

Hva kan private selskap som ønsker å skape «gode naboforhold» gjøre? Ikke bare kan de signere gode intensjonsavtaler, men de kan også snakke med makta. Hvis de virkelig vil hjelpe må de også være forkjemper for å få på plass en lovgivning som respekterer de rettighetene samene faktisk har. Det ironiske er at det samiske samfunn alltid har vært avhengig av private initiativ, rett og slett fordi staten ikke har gjort jobben sin. Slik er det ennå idag, og et godt eksempel er de mange private samiske barnehagene som finnes. Men er det en optimal løsning?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: