Skånland vgs som samisk vgs

Selv om Troms fylkeskommune vedtok å legge ned Skånland videregående skole i desember 2009, er ikke kampen over ennå. Det blir jobbet på flere plan for å opprettholde et videregående skoletilbud i Evenes, Skånland og Tjeldsund (ETS), og et av forslagene fra lokalt hold er at Skånland vgs skal bli overført som en statlig samisk videregående skole.

Sametinget bekrefter at det på lengre sikt kan vurderes om Skånland vgs skal bli en statlig samisk skole, men at denne prosessen må vurderes opp mot utredningen angående eierforholdet til de to eksisterende samiske videregående skolene i Karasjok og Kautokeino.

Den nylig opprettet samiske ungdomsforeningen i ETS, Stuornjárgga Nuorak, ønsker ikke at Sametinget skal vente noe særlig lenger. I en pressmelding forteller de at de er redd for at utsiktene for skolen hvis man utsetter prosessen for å gjøre Skånland vgs til en statlig samisk skole til etter utredningen av tilknytningsforholdet til de allerede eksisterende samiske skolene. Ikke nok med det, de utfordrer Sametinget til å ta opp saken så snart som mulig. De vil at Skånland vgs skal bli en statlig samisk skole.

Jeg kunne ikke være mer enig, og jeg synes det er en perfekt mulighet for Sametinget til å også ta med Skånland vgs i denne prosessen allerede nå. På den måten kan man sikre at skolen overlever, og at de samiske elevene og alle andre ungdommer i regionen har et stabilt og godt skoletilbud. Situasjonen idag skaper ekstremt mye usikkerhet for elevene, og det er ødeleggende for utvikling av samisk språk og kultur i regionen.

Foto: Per Henrik Muotka

Leder i Stuornjárgga Nuorak, Aili Thomassen

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: