2010 – Naturmangfoldåret

Viste du at det er det internasjonale naturmangfoldåret i år? FN ønsker at dette året skal være året vi feirer verdens naturmangfold, dette skjer samtidig som naturmangfoldet i verden er på tilbakegang i en skremmende hastighet. Et av de internasjonale instrumentene som finnes for takle de store utfordringene knyttet til verdens naturmangfold er Konvensjonen for Biologisk mangfold.

Så derfor er altså jeg i Cali, Colombia. For å delta på det siste arbeidsgruppemøtet knyttet til access and benefit-sharing, før det virkelig braker løs på COP 10 i oktober i Japan.

På mandag begynner selve arbeidsgruppe møtet, hvor statene på byråkratnivå møtes for å ble enige om et internasjonalt regime på Access and Benefit-sharing av genetiske ressurser i naturen. Enn så lenge er vi 3 samer her, 2 fra Samerådet og 1 fra Sametinget. Helgen blir brukt på felles møter i Internationl Indigenous Forum on Biodiversity.

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne for å kunne forklare, men jeg skal gjøre et lite forsøk.

– Access and benefit-sharing handler short and sweet om hvem som skal ha tilgang til de genetiske ressursene i naturen, og hvordan man skal fordele de fordeler som kommer ut av for eksempel forskning, medisinsk bruk eller kommersiell bruk. Ofte snakker man om det finnes mange ulike fordeler, men min oppfatning er at det oftes handler om PENGER.

– Så hvorfor deltar urfolk i denne prosessen? Jo, fordi vi tradisjonelt (og ennå idag) har et nært forhold til naturene og de ressursene man finner der. Vi har kunnskap om naturen, og vi har rettigheter til de ressursene som finnes i naturen. Da sier det seg selv at det blir viktig for urfolk å sikre at våre rettigheter blir sikret i det internasjonale regimer, da sier det seg selv at vi skal ha «vår del av kaka».

Mye av kunnskapen om hvorfor akkurat den planten, eller den fisken kan brukes i for eksempel medisinsk sammenheng eller annen forskning har opprinnelse i at noen har brukt akkurat denne planten over lengre tid. Ja, vi snakker om tradisjonell kunnskap (som antakeligvis er det mest populære ordet i urfolksverden for tiden). Og ja, vi snakker om rettigheter til naturresurser.

Dette ble absolutt ikke kort, og det ble absolutt ikke lettlest – men dette er ikke et lett tema. Jeg synes spesielt det er vanskelig å prate om dette på norsk (!).

Samtidig utfordrer jeg Gunn-Britt Retter til å skrive litt om prosessene rundt ABS og tradisjonell kunnskap som foregår i sammenheng med Konvensjonen for Biologisk mangfold. Hun er total ekspert på området, mens jeg fortsatt er under opplæring. Go Gunn-Britt!

Reklamer

En tanke om “2010 – Naturmangfoldåret

  1. Gunn-Britt sier:

    Hallooo Susanne, det e en grunn til at du e på det her møtet og ikke æ. Det med access og benefit sharing overlater æ glatt til jurister og statsvitere og dess like. Stå på Susanne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: