Solskinn og nasjonaldag

Så er det den tiden av året igjen. Sola titter endelig fram, og det samme gjør også de sedvanlige innleggene i avisas sms-spalte. Vi nærmer oss med andre ord 6. februar, nasjonaldagen vår – sámi álbmotbeaivvi!

Rundt om i Sápmi er det mange som gleder seg, men jaggumeg er det noen som ikke gleder seg over dagen vår også. Det slår til hvert eneste år, noen føler seg forulempet over at vi, samene, har våres egen nasjonaldag. Hva skal vel egentlig vi med en egen nasjonaldag når vi også feirer 17. mai? Og hvorfor kaller vi det en nasjonaldag? Samene er ikke en nasjon, de har ikke en egen stat!

La oss avklare dette en gang for alle – samene er en nasjon. Vi er et folk med en felles kultur, historie og språk. Vi oppfatter oss selv som et folk, og definerer oss selv som samer – dermed er vi en nasjon. En nasjon er ikke det samme som en stat.

Så hvorfor feirer vi 6. februar når vi uansett også feirer 17. mai? Vel, det åpenlyse svaret er at det finnes mange samer som ikke bor i Norge, og dermed feirer de ikke 17. mai. Nasjonaldagen vår handler om oss som ett folk, det handler om at statsgrensene ikke kan skille oss selv om de forsøker, det handler om at vi er stolte av hvor vi kommer fra og at vi står sammen – som en nasjon.

Jeg skal feire nasjonaldagen hjemme i Skånland, og gleder meg mest til å se søskenbarna mine på grendehuset. Den ene har akkurat sydd seg luhka helt alene (flinkis!), og den andre blir helt spinnvill i kofta!

`

(og til alle der ute som grein på nesa da jeg skrev at vi har et felles språk – ja – ok, jeg forstår hva du vil fram til, og jeg er helt enig! Det lyder bare ikke så godt i akkurat den setningen!)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: