Lite utfordrende debatt

Egentlig hadde jeg tenkt å skrive et langt innlegg om hvordan det gikk på debatten på torsdag, men jeg tror kanskje det var litt overmodig av meg…

Kort oppsummert kan jeg kanskje si at det ikke var en veldig spennende debatt, som absolutt ikke fikk frem ulikhetene mellom partiene. Årsaken til det er kanskje litt tosidig, for det første synes jeg der er det enkelt å være enig i samepolitikk. Det er mange områder som sier seg selv, og kun de mest ekstreme (feks FrP) vil være uenig at det er viktig med samiske lærebøker. Den andre siden er kanskje at partiene ikke er så ulike som de kanskje vil ha det til, isåfall ikke når det kommer til de konkrete sakene (men dette er jo en hel annen debatt.. ;))

IMG_1790

Jeg kan ikke si at jeg var videre imponert over hvordan debatten var lagt opp (noe som så klart ikke er noen av partienes skyld), og temaene var som sagt veldig selvfølgelige. Hvor mye mer gidder vi egentlig å høre NSR og Ap krangle om det jævla bokberget? Et annet problem var at noen av spørsmålene rett og slett gikk på områder hvor Sametinget har lite å si, så det ble de samme svare fra alle. Med andre ord jeg tror ikke politikerne følte dette var en så veldig utfordrende debatt.

Det ble i grunn veldig lite debatt om rettigheter, noe som jeg tror er et område hvor det faktisk er forskjell på partiene. Ok, skolepolitikk og barnehager er superviktig for det samiske samfunnet, men de fleste virket ganske enige på dette området, hvorfor debattere det i det uendelige? Konklusjonen min er vel at jeg tror ikke at så mange av de 40 stykkene som hørte på debatten fikk noen hjelp til å bestemme seg.

IMG_1784Partiene som var representert: Høyre, Árja, Sff, Ap, NSR og Sp

Neste debatt jeg skal på er i min egen valgkrets (kanskje det blir litt mer spennende da). I neste uke, torsdag 27. august, har NRK Sámiradio folkemøte for Viesttarmeara/Vesterhavet valgkrets. I grunn tror jeg dette kan bli en spennende debatt, for denne valgkretsen er den som ble mest endret på i den nye valgordningen til Sametinget.

Så møt opp!

Reklamer

4 tanker om “Lite utfordrende debatt

 1. Harrieth Aira sier:

  Kameraderi og korrupsjon i NSR-miljøet i markasápmi er absolutt et høyaktuelt tema man burde debattere.

  • susanneamalie sier:

   Ja, æ håpe dokker møte mannsterk opp fra Tysfjord og stille mange kritiske og spennannes spørsmål!

 2. Robert G. sier:

  Joda, kunne absolutt vært mer temperatur! :o)

  Siden jeg ledet debatten, så må jeg legge til at jeg – slik jeg innledet det hele – var hyret for å lede under temaet «Hva vil Sametinget med Tromsø?». Det avgrenser veldig for de mest hete temaene.

  Bokberget (siden man også bruker samiske lærerbøker her i byen) er vel det nærmeste man kan komme temperatur. Enig at det er utdebattert, men som jeg også sa i debatten så hadde Ørnebakk vært og skrevet om det på nettet nylig. Da ble det greit å høre hva Geir Tommy hadde å si.

  Kanskje man bør ha temaet mer geografisk åpent neste gang. Da kommer nok temperaturen. Likte forøvrig veldig ditt spørsmål fra salen. :o)

  • susanneamalie sier:

   Akkurat dette med selvfølgeligheter tror jeg kan være et generelt problem for samepolitiske debatter de siste årene.

   Ellers synes jeg at Árja var til tider et frist pust i debatten, og da jeg kanskje trodde at nå blir det litt skikkelig «bitching» i debatten, dabbet det dessverre litt av igjen.

   Jeg vet ikke, er dette et sunnhetstegn for samepolitikken eller motsatt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: