Et FrP i endring?!

Mange sametings- og samepolitikere våkner idag til en meningsmåling som kanskje vil få dem til å ønske at de kan krype tilbake i senga. FrP fyker inn på Sametinget med hele 5 mandater og med en oppslutning på 11,7 prosent! Og dermed skal jeg gjøre noe jeg egentlig hadde lovt meg selv at jeg aldri skulle gjøre..blogge om FrP!

Det er ikke akkurat ukjent i nord-norsk og samisk media at FrP skal stille til Sametingesvalget i september, og det med mål om å legge ned hele institusjonen. Strategien til FrP er altså å påvirke Sametingets politikk fra innsiden på en slik måte at at Sametinget til slutt blir lagt ned. Sametinget er i følge god FrP-retorikk et stort, udemokratisk pengesluk, som bare skaper splid i det norske samfunnet. Jeg har i grunn ikke tenkt å argumentere eller fundere på FrPs argumenter, det som vekker min interesse er hva vil skje med Sametinget, og ikke minst, ka vil skje med FrP hvis de kommer inn på Sametinget?

Det synes å være stor enighet blant de lister som nå er representert på Sametinget at en FrP-representasjon på Sametinget ikke vil være bra for Sametinget, eller det samiske samfunnet. Samtidig ville det jo være usannsynlig at det kun er Sametinget som skulle bli påvirket det nye bekjentskapet, det må jo nødvendigvis fungere begge veier. Altså, at Sametinget også vil påvirke FrP.

I europeisk politikk, for eksempel i Europa Parlamentet (EP), er det mange politiske grupper som fundamentalt er i mot EU, men som likevel stiller liste til EP og blir valgt inn i parlamentet. Det finnes til og med egne teorier innenfor EU-studier i statsvitenskap som kan overføres på dette. Satt på spissen, de politiske grupperingene som er mot EU og har blitt valgt inn i EP, vil ved å delta bli mer vennligsinnede mot EU. Det store EU-byråkratiet lurer dem inn i et voldsomt system, hvor de ikke kan velge å ikke delta på alle de sakene EP behandler, og dermed ved sin deltakelse endrer synet på EU sakte (men sikkert).

Nå er det kanskje langt fra Brüssel til Karasjok, men dog, Sametinget har en holden administrasjon og er en sterk institusjon. Kan man tro at noe av det samme vil skje hvis FrP kommer inn på Sametinget? Ikke nok med det, men kanskje det kunne bidratt til en positiv endring innad i FrP? Mange av Frps hardeste kritikere har fastslått at de mangler rett og slett nok kunnskap om samene og Sametinget, og at dette er grunnen til deres holdning til Sametinget. Hvis de blir representerte på Sametinget vil forhåpentlig kunnskapsnivået stige, i det minste.

Vi skal kanskje ikke se helt bort fra at de representantene FrP eventuelt skulle få inn på Sametinget kan være med på å endre FrP fra innsiden, og ikke nødvendigvis endre Sametinget!

Det finnes allerede spor av FrP på Sametinget -> https://susanneamalie.wordpress.com/2009/05/12/et-spor-av-frp/

Reklamer

En tanke om “Et FrP i endring?!

  1. […] som er ganske spesielt. FrP vil legge ned Sametinget og sitte på Sametinget. I mai blogget jeg om hva som ville skje med FrP hvis de kom inn på Sametinget,men etter denne harde valgkampen hvor vi i nord og Sametinget […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: