Språkbruk til besvær

Dagbladet.no melder at ungdomsrådet i Farsund vil påby innvandrerungdom å snakke norsk (eller til nød engelsk) i friminuttene. De vil ha mer kontroll over hva innvandrerungdommen sier på morsmålet sitt, i frykt for å bli baksnakket. Ikke nok med det, men de mener dette kan føre til bedre integrering av ungdommen også; altså en vinn-vinn situasjon for alle.

Undervisningsispektøren kaller det et gufs fra fortiden, og sammenligner det med fornorskningen av samene.

Man trenger desverre ikke dra sammenligningen så langt bak i tid. Om det er samisk, urdu eller finsk, blir det ofte oppfattet som et «hemmelig» språk. Et språk man bruker når man skal fortelle hemmeligheter eller baksnakke andre. Det er altså ikke et språk på lik linje med norsk, hvor man planlegger dagens middag eller pugger mattelekser med. For hvis man prater norsk, hvorfor skal man da velge å bruke samisk eller eller hvilke som helst annet språk?

Jeg husker selv som samisk elev at vi kunne bli spurt hva slags hemmeligheter vi snakket om (selv av lærere), når vi egentlig bare repeterte verb eller leste høyt.

Det er kanskje gufs fra fortiden som skaper disse holdningene, men det er absolutt ikke i fortiden det skjer..!

Noen burde sende dem en samisk veiviser

Reklamer

9 tanker om “Språkbruk til besvær

 1. Theis sier:

  Bra!

  Hilsen gutt fra Farsund

 2. Anonymous sier:

  Ser virkelig ingen grunn til at du skal sammeligne samene med våre såkalte nye landsmenn når det gjelder språk. I motsetning til samene har de ingen grunn til å ikke sankke norsk. Samene er tros alt i det landet de har bodd i ualmindelige tider.
  I alle tilfelle er det en skam at historieløsheten er så stor i Norge at denne samiske emigrasjonen til USA ikke er tatt med i de offisielle historiebøkene. Her er stoff nok til både bøker og filmer, for maken til dramatiske beretninger er det sjelden man leser. Meget avslørende og interessant er det også å lese om presten T.L.Brevig som underviste samene i det amerikansk språk og historie ved reindriftsstasjonen i Teller som uttaler følgende om samene i en rapport fra 1899: «De er flinke og snare til å lære, – de synes å vise særlig oppmerksomhet for skriving, noe som de er nøyaktige og omsorgsfulle med.» http://www.geocities.com/Athens/Aegean/3600/skalle.htm

  http://home.online.no/~sveilund/skole/skanlog1.htm

 3. Susanne Amalie sier:

  Noen rettigheter har alle mennesker, uansett hvilke land de skulle oppholde seg i..bruk av sitt eget morsmål er en av disse rettighetene. Også etniske minoriteter som ikke er urfolk eller nasjonale minoriteter har rettigheter i den staten de er statsborgere av, invadere er en slik gruppe. Selv om de har valgt «frivillig» (hva er uansett frivillig?) å komme til Norge skal de ikke måtte gi opp morsmålet sitt.

 4. Leisha Camden sier:

  Noen rettigheter har alle mennesker, ja, men ikke alle har alminnelig folkeskikk.

  Når en gruppe mennesker er samlet bør samtalen foregå på et språk som alle forstår. Noe annet er rett og slett uhøflig.

  Problemet i denne saken er kanskje de foreldrene som har mislyktes i å lære barna sine grunnleggende folkeskikk.

 5. Anonymous sier:

  Kanskje etniske normenn burde fått opplæring i norrønt språk, så kan normenn ha sine egne hemmelige samtaler. Normenn har holdt ut med dette danskespråket vi i dag kaller norsk altfor lenge nå, det hadde bare vært på sin plass. Så kunne utøvelsen av felles språk vært like valgfritt for alle. Norrønt burde gå som morsmålsundervisning for etniske normenn, på lik linje som andre etnisiteter får morsmålsundervisning.

 6. Anonymous sier:

  Folkeskikk? Hvorfor skal jeg og mine barn skifte språk når vi er på butikken, kafeen eller busstasjonen? Det er faktisk ikke vårt problem at andre ikke kan samisk.
  Jeg er ofte i situasjoner der jeg hører finsk snakket mellom folk. Jeg forstår ikke finsk, og det er faktisk mitt problem, ikke de finskspråkliges.

  Folkeskikk er å respektere andres rett til å bruke det kommunikasjonsspråket som faller dem naturlig.

 7. Jasna sier:

  Veldig bra skrevet!
  Går selv på skole i Farsund og syns hele denne saken er veldig absurd..

 8. Anonymous sier:

  Når vi først er i gang synes jeg vi burde forby tegnspråk – det er iallefall hemmelig 🙂

 9. Anonymous sier:

  Fint at du lenker til veiviserene. I din profil bør du forresten lenke til nsr.no 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: