Om å ta dristige valg

Se for dere 15. mai 2008. Sola steiker i København hvor jeg bodde på det tidspunktet, og det kommer inn en sms fra mamma på mobilen:

”Det snør og er 2 grader. Olav skal fyre i ovnen. Ellers er alt i rute, og jeg har sådd blomsterfrø. Mamma”

Nå er kanskje ikke snø i mai noe ualminnelig for en som er vokst opp i Nord-Norge, men likevel er det noe som skurrer. Ikke bare er det store snøbyger mai, men 17. mai-sko har blitt et vanlig plagg i desember.

Sápmi har blitt et vitnesbyrd og et bevis på det forskere og media roper ut til oss i feite typer. Og det er ikke til å ta feil av; fisken vår flykter nordover, trærne kryper oppover fjellsiden, vi møter nye, fremmede arter, har ustabile vintre og ser fysiske endringer i naturen. Ikke engang det aller helligste, moltebæra, slipper unna.

Samtidig blir vi regelrett overfalt av ord og begreper som er ubegripelig og langt fra forståelig. Klimaendringer, biologisk mangfold, Co2-regnskap og bærekraftig utvikling.

Men gjør det egentlig noe? At moltebæra forsvinner fra myrene, at vi får mildere vær og flere busker?

For å ta moltebæra, det er ikke bare rett og slett moltebær. Moltebær er timeslange turer på fjellet, i skogen, på myrene med pappa. Det er historie om mennesker og steder på turen, det er bestefar og bestemor. Det er matpakke, katte og blinking av juletre. Moltebær er glemte ord som kommer tilbake, det er språk om faller på plass. Moltebær er ikke bare moltebær, det er barndommeren, nåtiden og fremtiden min!

Satt på spissen, forsvinner moltebæra, er det ikke bare arten, men endel av språket, historien, tradisjoner og kulturen vår som forsvinner. Og det er et større tap enn hva jeg kan godta!

Endringene vi opplever i dag er bare toppen av isfjellet. Det er enda en stressfaktor for en kultur og et samfunn under press. Det føles som et angrep, men hvem skal vi legge skylden på?

De fleste vil rette fingeren mot de vestlige, industrialiserte landene; og det med rette. Globalt har urfolk ikke vært med på å fremme den negative utviklingen, og vi føler oss lettet og får bedre samvittighet.

Men hva kan vi gjøre? Av og til må vi ta valg og avgjørelser som ikke er lette. Å skulle senke eget forbruk og ta tak i seg selv kan synes vanskelig, særlig når vi heller kan skylde på stormannsgale stater i Vesten.

NSR, som en samisk grasrot organisasjon, vet at tiltak og endringer starter med oss! Hvor hadde vi vært uten grasrota i Alta-saken? Hvor hadde vi stått i rettighetskampen i dag uten grasrotengasjement?

Nå må vi innse at miljøspørsmål er et RETTIGHETSSPØRSMÅL!

Det er ikke til å komme utenom. Hvorfor skal vi rope om rettigheter hvis det ikke er noe igjen å bruke disse rettighetene på? Hvis moltebæra forsvinn, fiske flykte og beite blir ødelagt?

Vi har terrorister i Sápmi i dag, De går under navnene Olje og Gass. Av Jonas Gahr Støre har vi lært at man ikke skal forhandle med terrorister. Samtidig ser alle hva petroleumsvirksomheten gjør med jorda vår, men likevel vil vi ha endel av kaka. Kaka smaker kanskje stygt, men vi skal presse den ned bit for bit.

Det er her vi må våge, VÅGE å ta dristige valg.

Barentshavet MÅ bli petroleumsfritt område, og Melkeøya stenger vi. Vi lar bygget stå, som et monument på feilslått norsk miljøpolitikk.

På andre siden av grensen går det olje og gass i rørledninger over den russiske tundraen. Og en liten del av urfolks landområder i Russland står for 90 % av all olje og gass produksjon til hele Russland.

Dette forplikter oss og vår rolle i et internasjonale urfolkssamfunn. Gjennom internasjonal deltakelse kan vi sikre at at vi, og andre urfolk, får delta lokalt der det gjelder! Vi skal være ledere i den miljøpolitiske debatten som nå er så viktig; vi skal ikke kun være offer for endringene.

Men i kampens hete, må vi ikke glemme at kampen for samiske rettigheter til naturressurser ikke skal vinnes for at naturen skal tape.

(Appell på NSRs 40. landsmøte i Kautokeino, 2008)
http://www.nrk.no/kanal/nrk_sami_radio/1.6280644

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: