Yatzy på Sametinget

Det snakkes mye om spilleregler blant samiske politikere for tiden.

Det er ikke til å unngå, bildet av Aili og Egil på NRK-Sámiradio vekker min oppmerksomhet og ordet «kabinettspørsmål» hopper mot meg. Egil har fått nok og Aili ypper til bråk. Saken er Institusjonsmeldingen, en melding det til tider kan være vanskelig å forstå seg på. Enkelt og greit: NSR er uenig i innholdet og vil ha den ut på høring, Ap mener NSR endrer spillereglene og vil ikke være med på leken lenger.

Alt prat om spilleregler skaper mer og mer forvirring. Er de nye? Har de blitt endret? Uklare? Må man fortsatt ha 6 like for å få Yatzy, eller holder det med 4?

Yatzy eller ikke, all fokuset på spilleregler og hva som er vanlig prosedyre begynner å dra litt ut. Det tar oppmerksomhet vekk fra saken, nemlig hva som skal skje med de samiske institusjonen. Dette kunne blitt en av de viktigste sakene til behandling i Sametinget denne perioden. Saken som så og si berører alle samer i Norge på et eller annet vis har endt opp som en kjip sak om spilleregler. Innholdet, som er det viktigste, har kommet i skyggen av spilleregler og retningslinjer. Og med tanke på at Ap har blitt beskylt for dårlig arbeid og enda dårligere innhold i meldingen, er det kanskje en god strategi å legge opp til akkurat en slik debatt?

Selv om reglene i Yatzy ikke har vært endret på uminnelig tid, betyr det ikke at spilleregler i det politiske liv endres til stadighet. Sist sett på Sametinget da Ap dannet mindretallsregjering, og alle spilleregler ble endret i et spill laget for flertall. Det handler om makt.

Forvirret? Jeg kan desverre ikke hjelpe deg…

En tanke om “Yatzy på Sametinget

  1. Gunn-Britt sier:

    Hm og i Yatzy får man prøve å kaste tre ganga. I Ludo der i mot, må man gå det man får…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: