Samisk homofili på norsk

På NRK Sámiradio kan vi nå lese at samiske homofile ikke får være med på å fortelle hvordan deres egen hverdag er.

I regjeringens nye Stortingsmelding, som forøvrig har det så nyskapende navnet «Norsk Samepolitkk», foreslåes det at man skal finn ut hvordan samiske homofile og lesbiske egentlig har det. Denne jobben skal Barne- og likestillingsdepartementet gjøre sammen med LLH.

Både Sametinget og Regjeringen får krass kritikk fra Nettverk for lesbiske og homofile samer, på grunn av at samiske homofile og lesbiske ikke får være med på arbeidet.

Til NRK Sameradio sier President Olli i sitt forsvar at Sametinget ikke har hatt noe med utformingen av innholdet i den nye Stortingsmeldingen;

«– Dette er Regjeringens dokument, og Sametinget har ikke vært med på å forme innholdet, sier Olli. – Det er først når tiltakene skal utformes at Sametinget er med i arbeidet, sier han.» (04.06.2008)

Noe som må sies å stå i kontrast med det Sametingsrepresentant fra Ap, Sten Jønson, uttaler til Sámiradio etter at Stortingsmeldingen ble lagt frem på Sametinget i forige uke;

«– Kort oppsummert – en svært god stortingsmelding, som viser at Arbeiderpartiets arbeid på Sametinget har gitt umiddelbar frukt i regjeringens politikk, sier sametingsrepresentant Sten Jønsson.» (30.05.2008)

Man kan bli forvirret av mindre!

Når alt kommer til alt, vil ikke de beste til å fortelle om hvordan hverdagen til samiske homofile være, akkurat samiske homofile? Når det endelig finnes et eget nettverk for samiske homofile, hva er vel mer naturlig enn at nettverket skal være med på å foreslå tiltak i Sápmi?

Hvis noen skal kartlegge for hvordan samisk ungdom har det, så ville jeg blitt meget forundret, ja rett og slett forbannet, hvis det viste seg at man spurte norsk ungdom hvordan jeg hadde det…

4 tanker om “Samisk homofili på norsk

 1. Ánne Márjá sier:

  Enig. Jeg har ingenting annet å kommentere enn at jeg er enig med deg.

 2. Susanne Amalie sier:

  Takk ska du ha! Æ bli bare gla for å få en kommentar i det heile tatt egentlig! 🙂

 3. Tor M sier:

  Du har som vanlig heilt rett 😉 Eg ville bare tilføye det positive i at Sametinget nylig har gitt 480.000 av 650.000 i likestillingsmidler til homoprosjekter. Riktignok er regjeringen og andre skeptisk til nettverket, men bevilgningen viser at homofile tas mer på alvor fra Sametingets side.

 4. Hej! Har du hört om vårt projekt, Queering Sápmi? Vi vill väcka debatt i hela Sápmi om att inte vara hetero. Se gärna mer på facebook.com/qsapmi
  Hälsningar
  Elfrida

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: