Lokalisering av ny hovedflystasjon

Legger ut en sak jeg fremmet på Sametingets plenum denne uken. Jeg har fått veldig mange bekymrede kommentarer fra med-representanter og tilhørere på Sametinget, og mange forteller de er sjokkert over hva som kan komme til å skje…

Enjoy! (Hvis det nå er et passende uttrykk.. 🙂

«Forsvarskomiteen skal om ikke lenge innstille til vedtak om lokalisering av ny hovedflystasjon og organisering av Luftforsvarets fly- og helikopteraktivitet i Nord-Norge. I denne sammenheng har Evenes kommune, med Harstad-Narvik flyplass, blitt en betydelig kandidat som ny hovedflystasjon

Bygdene i den umiddelbare nærheten til Harstad-Narvik flyplass består i stor grad av markesamiske bygder. Det ligger også viktige og godt etablerte samiske institusjoner i området rundt, blant annet Márkománák sámi mánáidgardi / Márkománák samisk barnehage og Várdobáiki sámi guovddáš / Várdobáiki samisk senter. Boltås skole, en barneskole hvor over halvparten av elevene har samisk undervisning på ulike nivå, ligger også i det samme området.

Det ventes en endelig støyrapport for området som vil beskrive det sannsynlige støynivået, delt inn i rød og gul sone. I rød sone vil det bli gitt tilbud om innløsning av bolig, i dette ligger det en sterk anbefalning om å flytte, det vil også være restriksjoner for nybygging i rød sone. I gul sone vil støyisolering bli vurdert og ved nybygging vil man måtte dokumentere blant annet isolasjon. Det er ikke avklart hvor mye forsvarets nye fly vil støye, men det er skissert et støynivå på inntill 15 dB mer enn dagens F-16.

I følge en foreliggende rapport om støynivået vil det i de markesamiske bygdene være omtrent 100 bebodde hus i den røde sonene. Deler av bygdene hvor Márkománák samisk barnehage og Boltås skole ligger, vil antakeligvis havne innenfor rød sone. Vel 160 bebodde hus vil være innenfor den gule sonen.

NSR-sametingsgruppe er meget bekymret for de enorme konsekvensene det vil få for den markesamiske befolkningen og markesamiske kulturen. Etableringen av hovedflystasjon vil innebære at store deler av de markesamiske bygdene vil bli lagt øde, og at grunnlaget for en videre levende kultur vil forsvinne.

Sametinget må snarest kontakte forsvaret og sentrale myndigheter, og forlange at det gjennomføres en grundig konsekvensutredning både i forhold til urfolksperspektivet, miljø, sosiale og økonomiske konsekvenser ved en etablering av hovedflystasjon.

NSR-sametingsgruppe ber Sametinget handle raskt og kontant i denne saken.
Sametinget må straks starte arbeidet for å forhindre en etablering av hovedflystasjon ved Harstad-Narvik flyplass.»

En tanke om “Lokalisering av ny hovedflystasjon

  1. Javo sier:

    Det blir jo interessant å se om Sametingsrådet omsider får fingeren ut i denne saken. Og om de har store nok muskler til å utrette noe..?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: